Okuduğunu Anlama Ders Planı Örneği

OKUDUĞUNU ANLAMA DERS PLANI ÖRNEĞİ
Türkçe dersi, okuduğunu anlama konusu günlük plan örneğidir. Bilgisayarınıza indirmek isterseniz yazının sonundaki indir butonuna tıklayarak indirebilirsiniz.
DERS: Türkçe
KONU: Okuduğunu Anlama
YÖNTEM: Doğrudan Anlatım Yöntemi, Soru Cevap
ARAÇLAR: Okuduğunu Anlama Hikayesi, Okuduğunu Anlama Soruları
SÜRE: 40 dakika
PEKİŞTİREÇ: Gülen yüz
AMAÇLAR:
ÖA: Öğrenci, okunan hikaye ile ilgili okuduğunu anlama soruları sorulduğunda bağımsız olarak doğru cevap verir.
UYGULAMA
GİRİŞ
Öğrenciler U düzeninde oturtulur. “ Merhaba çocuklar. Bugün size bu hikayeyi okuyacağım ve size hikayeyle ilgili sorular soracağım. Ama öncesinde uymanızı istediğim bazı kurallar var. Şimdi kurallarımızı kim saymak ister? Evet Tunç say bakalım. “ Sırtımız sandalyeye yaslı olacak. Parmak kaldırarak konuşacağız.” Aferin Tunç. Başka ne vardı? Söyle Sevil. “ Dikkatlice dinleyeceğiz. Sorulara cevap vereceğiz.” Aferin çocuklar çok güzel saydınız. Bu kurallarımıza uyarsanız bende defterinize gülen yüz yapıştıracağım. Hazırsak başlayalım çocuklar.
SUNUŞ
Öykü önce çocuklara bütün olarak okunur. Çocuklar ben şimdi hikayeyi okuyorum siz de dikkatlice dinleyin. Daha sonra öykü bölüm bölüm okunur ve sorular sorulur. Hikayenin dekor bölümü okunur. Nasrettin Hoca güneşli bir günde göl kenarında yürüyormuş. Öykünün dekor bölümü okunduktan sonra dekor bölümü soruları sorulur. Bu öyküdeki olay ne zaman gerçekleşmektedir? Bu öyküdeki olay nerede geçmektedir? Öyküde kimler vardır? Sorular sorulup cevaplar alındıktan sonra öykünün başlatıcı olay bölümü okunur. Bu sırada iki tan köylünün aralarında konuşmasına şahit olmuş. Köylünün biri “ Bu tarlada ürün yetişmez hiç uğraşmayalım.” demiş.Diğeri de “ Evet haklısın hiç ekmeyelim.” demiş. Öykünün başlatıcı olay bölümü okunduktan sonra başlatıcı olay sorusu sorulur.
Nasrettin hoca göl kenarında yürürken ne gördü? Soru sorulup cevap alındıktan sonra öykünün içsel cevap bölümü okunur. Hoca bunu duyduktan sonra köylülere ders vermek istemiş. Nasıl ders vereceğini düşünmüş ve aklına bir fikir gelmiş. Öykünün içsel cevap bölümü okunduktan sonra içsel cevap sorusu sorulur. Nasrettin hoca köylülerin konuşmasını duyduktan sonra ne düşündü? Soru sorulup cevap alındıktan sonra öykünün girişim bölümü okunur. Hızlıca eve gidip yoğurt ve kaşık almış. Başlamış göle kaşık kaşık maya çalmaya. Öykünün girişim bölümü okunduktan sonra girişim bölümü sorusu sorulur. Nasrettin hoca köylülere ders vermek için ne yaptı? Sorusu sorulup cevap alındıktan sonra öykünün doğrudan sonuç bölümü okunur. Bunu gören köylüler: “Ne yapıyorsun hoca?” diye sormuşlar. Hoca da “ Göle maya çalışıyorum.” demiş. Köylüler kıs kıs gülüp “ Göl hiç maya tutar mı?” demişler. Bunun üzerine Nasrettin Hoca “ Ya tutarsa.” demiş. Öykünün doğrudan sonuç bölümü okunduktan sonra doğrudan sonuç sorusu sorulur. Göle maya çalınca Nasrettin Hocaya ne oldu? Sorusu sorulup cevap alındıktan sonra öykünün tepki bölümü okunur. Böylece bir işten olmayacak diye vazgeçmenin ne kadar saçma olduğunu köylülere göstermiş. Öykünün tepki bölümü okunduktan sonra tepki sorusu sorulur. Bu öykünün sonunda Nasrettin Hoca ne öğrenmiştir? Öykü bölüm bölüm okunup cevaplandıktan sonra öykü çocuklara dağıtılır. Okuduğunu anlama soruları da verilir. Çocuklara öykü okutturulur ve okuduğunu anlama sorularını cevaplamaları istenir. Çocuklara ipucu verilerek işlem tamamlanır.
DEĞERLENDİRME
Çocuklara öykü hakkında sorular sorulur. Sözce Nasrettin Hocanın fikri nasıl? Siz olsaydınız nasıl bir ders verirdiniz? Bu öyküden ne çıkardınız? Bu sorularla çocuklara öykü üzerinde yaratıcı düşünme ve problem çözme becerileri kazandırılır. Ders sonunda öğrencilerin soru cevaplarına gülen yüz yapıştırılır.
İndir “HİKAYE.docx” HİKAYE.docx – 239 defa indirildi – 48 KB
İndir “sorular.docx” sorular.docx – 211 defa indirildi – 12 KB